pátek 25. března 2016

Životopis Lary Croft (Core Design - TR1 - TR6)

Lara Henshingly Croft, dcera Lorda Henshingly Crofta, přišla na svět 14. února 1968 v Anglii. Až do svých tří let byla zvyklá na život šlechtičny, obklopená luxusním prostředím a služebnictvem. Vychovávaná k etiketě a slušnosti, jak se na její rod patří. Ve třech letech Lara začala studovat se soukromým učitelem, v jedenácti letech se stala studentkou Wimbledonské střední školy pro dívky. Už během svého raného studia byla považována za velmi bystrou studentku a projevovala zvláštní nadání a zájem v oboru historie a dějin.  Lara byla studentkou Wimbledonské školy až do svých šestnácti let.

Když bylo Laře 16 let, její rodiče se rozhodli, že by své vzdělání měla jednak rozšířit a jednak se začlenit do společnosti svých vrstevníků. A tak započala studium na jedné z nejprestižnějších internátních škol v Británii, na škole Gordenstoun, kterou navštěvovala do svých 18 let. Během svého studia na internátní škole studenti často jezdili na výlety a studijní pobyty do hor ve Skotsku. Lara při nich objevuje svou další zálibu - lezení a šplhání po těchto horách a už tehdy pociťovala nutkání vyhledávat dobrodružství a adrenalin. Zatímco ostatní studenti hráli košíkovou, Lara raději lezla sama po skalách. Zanedlouho poté v sobě objevila další zvláštní koníček - vyžívala se ve zbraních a střílení v rámci mimoškolních aktivit. To jí rodiče ale okamžitě zakázali. Nejen, že se to pro hraběcí dceru tak nějak nehodilo, ale Lara projevovala příliš vášnivý zájem, který v ní nechtěli podporovat.

Jednoho dne, když mladá, šestnáctiletá Lara procházela domovní halou, upoutal ji na stole časopis National Geographic. Na jeho titulní straně shlížel obličej Wernera Von Croye, velmi významného archeologa. Lara ho znala již z přednášky na škole, kam Werner zavítal. A právě v ten den na ni Wernerův projev tak zapůsobil, že se rozhodla stát se archeoložkou stejně jako on, cestující na vzdálená místa i do těch nejzapadlejších koutů země a starověkých civilizací, kam tisíce let lidská noha nevstoupila, aby našla dobrodružství. V časopise se dočetla, že Von Croy se právě chystá na jednu ze svých výprav do Kambodže. V Laře se zvedla obrovská vlna touhy a vzrušení - přála si také prožít tuto vzrušující cestu za poznáváním nových, neprobádaných míst a nenalezených artefaktů. Vzala časopis do pokoje, kde se zrovna nacházeli rodiče a požádala je, zda by nemohla profesora na jeho cestě do Kambodže doprovázet. Von Croy seznal, že místa, která se vydává prozkoumat, nejsou pro dívku tolik nebezpečná a že dokonce uvítá Lařinu společnost jako svou pomocnici při cestě. A tak Lara s Wernerem tuto cestu roku 1984 skutečně absolvovala. Od návratu z této cesty měla ve svém životě jasno - vyhledávat dobrodružství a prozkoumávat historii bude jejím životním stylem.

Lara je často zmiňovaná v médiích
 a je jí přisuzováno objevení velkého
 množství pokladů a artefaktů.
V osmnácti letech Lara začala navštěvovat soukromou dívčí školu ve Švýcarsku, kde svá studia ve 21 letech završila. Tam se zapsala do kurzu extrémního lyžování a prázdniny strávila v Himalájích na horách. Při zpáteční cestě ale její letadlo havarovalo a tato tragická událost způsobila, že si všichni mysleli, že je Lara Croft ve svém mladém věku po smrti. Tuto cestu absolvovalo i několik Lařiných spolužáků. Lara jako jediná přeživší absolvovala čtrnáctidenní cestu v extrémních podmínkách, až se jednoho dne ukázala v horské vesnici Tokakeribě, kde se setkala s léčitelkou, která jí pomohla vzchopit se a najít cestu zpátky domů.

Tato událost byla v Lařině životě klíčovým zlomem. Uvědomila si, že nejraději cestuje sama bez jakékoliv společnosti a drastické události ji donutily přehodnotit priority ve svém životě. Nemohla dále snést prostředí společnosti smetánky a luxusu, ve kterém vyrostla. Sice si zachovala jádro toho, jak byla vychována, ale od života vysoké společnosti se zcela distancovala. Navíc odmítla sňatek se sirem Earlem z Farringtonu, čímž zaskočila celou svoji rodinu. Lařini rodiče byli překvapeni volbou dceřina životního stylu a tak ji nakonec zcela zavrhli a zrušili i finanční podporu.

V Anglii Lara bydlí ve svém zámečku v Surrey, který zdědila po své tetičce. Kdysi to pro ni byl jen velký dům plný haraburdí a prachu, ale nyní zjišťuje, že jeho sklep se dá dobře použít jako skladiště pokladů a artefaktů, které na svých cestách najde a obrovské zahrady si nechala přestavět na dlouhou tréninkovou dráhu, která ji pomáhá v udržování dobré tělesné kondice. V tomto zámečku s ní přebývá také starý rodinný přítel a sluha Winston, který je se svým tácem a konvičkou vždy připraven Laře dopřát relax u čajového šálku.

Smyslem života Lary Croft se stalo vyhledávání dobrodružství a cestování po celém světě. Během nich si na konto připsala velké množství archeologických nálezů. Ačkoliv je známá také nalezením několika artefaktů na zakázku, Lara většinou pracuje na vlastní pěst a spoléhá se vždy jen na své vlastní schopnosti a důvtip. Ačkoliv je médii a konkurenty v oboru označovaná jako "vykradačka hrobek" a její způsoby jsou často považovány za nevhodné až násilné, stala se hledačem pravdy a odpovědí na malá i velká tajemství. Tento životní styl pochopitelně stojí velké množství peněz a i když se jí podařilo některé artefakty prodat do soukromých sbírek, financuje si své cestování také sepisováním cestopisů, na které bohužel díky svému vypjatému životnímu cestovatelskému stylu opravdu moc času nezbývá.
__________________________

Navigace: Lara Croft

Žádné komentáře:

Okomentovat