pondělí 7. března 2016

Tomb Raider the 10th Anniversary Edition (Core Design)

Oslava desátého výročí vzniku hry Tomb Raider, měla podle Eidosu být velkolepá. Chtěli speciální titul, který by přesně deset let po vydání prvního dílu připomněl původní dobrodružství, zachoval dokonalou atmosféru, nostalgicky připomněl již prošlá místa a zároveň chtěl dát hráčům zcela novou hru. Titul Anniversary vyšel nakonec až v roce 2007 pod studiem Crystal Dynamics. Vzhledem k tomu, že nešlo o oroginální příběh, nedostalo se mu vyloženě nadprůměrných hodnocení. Anniversary vychází z enginu předchozího Legend, některá místa z TR1 se v něm vytratily a nejméně jeden level byl vypuštěn úplně.

Ne každý ví, že Anniversary měla v rukou dvě vývojářská studia. TR1 vytvořil Core Design. Ten byl pověřen původně vytvářením TR Anniversary, který měl oslavit desetiletí existence naší dobrodružky a postavit jí znovu do cesty T-Rexe nebo její první sokyni Natlu. Vzhledem k tomu, že to byli původní tvůrci, jejich zpracování mělo být velmi detailní, všechna místa měla na sebe navazovat jako v TR1, levely měly být krásně k poznání a dokonce vyšla na světlo i informace, že tento Anniversary od Core Design měl obsahovat ještě o 15% více míst, než bylo v původní hře. Tato hra měla vyjít pro herní konzoli PSP, měla obsahovat multiplayer a dokonce měla odhalit i nový, dokonce herní charakter, údajně sestřenici Lary Croft, což by nám mohlo poodhalit další střípek minulosti Lary a její rodiny.

Práce na této hře byly ovšem zastaveny, když byla hra hotová z 80%. Jako blesk z čistého nebe přišlo Core Designu oznámení, že práva na Anniversary byla předána studiu Crystal Dynamics a Anniversary od původních tvůrců nebude nikdy oficiálně vydána. Všem členům studia tak nezbylo nic jiného než oči pro pláč a hra, která byla skoro hotová.

Proč z práce sešlo?
Jediným důvodem, který způsobil, že Anniversary nebyl nikdy dokončen, jsou - překvapivě - peníze. A prodejnost. Eidos vložil tvorbu hry do rukou dvou vývojářských studií jen proto, aby ji nakonec mohl nechat tomu, kdo prodá víc svých titulů, než se Anniversary dokončí. Vzhledem k tomu, že Legend v prodejnosti jasně převyšoval předchozí Angel of Darkness (jehož vydání taky provázelo několik zajímavých okolností, ale o tom v jiném článku), rozhodl se nakonec Eidos nechat hru ve vývoji Crystal Dynamics, protože samozřejmě tušil, že Core Designu už hráči věřit nebudou, zatímco Legend pro ně znamenal nový start. Navíc hra splňovala tehdejší představu zdegenerovanějších hráčů o tom, že by si ve hře měli zastřílet, zaskákat a hlavu moc používat nemuseli. To víc splňoval koncept Anniversary od Crystal, zatímco Core Design se držel původní představy logické akční adventury. Ačkoliv bylo jasné, že Anniversary od Core měla být propracovanější a detailnější a gametesterům se údajně líbila daleko víc než verze od Crystalu, Eidos se nakonec rozhodl na základě prodejnosti dvou předchozích dílů.

Vodpády ve Ztraceném údolí.
Core Design vs. Crystal Dynamics
Obě dvě studia byla sice pověřena prací na stejném titulu, ale je nutno podotknout, že Crystal měl pro vývoj hry daleko lepší podmínky, než jeho "soupeř" Core Design. Zatímco Crystal použil engine, který byl základem pro TR Legend, nemuseli se štvát s vytvářením celé hry, bylo potřeba jen uzpůsobit levely, Laru či herní příběh, zatímco základ enginu, ze kterého vycházely Lařiny pohyby nebo vytvořené prostředí, už měli. Core Design začínal opravdu od píky. Jeho engine měl být zcela nový, ačkoliv na první pohled trošku připomíná Angel of Darkness, když se podíváte na videu blíže, na druhý pohled je jasné, že herní struktura a lokace jsou vytvářeny úplně jinak, daleko víc detailněji, stejně tak pohybový arzenál Lary. Lara sice občas připomíná pohybově Laru z Angel of Darkness, ale bylo třeba jí vytvořit spoustu nových pohybů, jako veletoče na tyčích, nebo míření oběma rukama do jiných stran. Taky byly pohyby oproti AoD trochu svižnější a vylepšené. Byl vytvořen zcela jiný model Lary a také nový model druhé herní postavy. To všechno zabere ohromnou část lidské práce, píle a úsilí. Přesto stihli hru dokončit na 80 procent, než přišlo ono oznámení, že žádná hra nebude. Navíc se vyskytla informace, že Crystal Dynamics měl větší počet členů vývojářského týmu a že jejich finanční podklady k vývoji hry byly daleko vyšší (cca o 60%), než u Core Design.

Lara míříci na každý cíl zvlášť vypadá
 neskutečně skutečně.
Rána pod pás
Tvůrci původního Anniversary byli samozřejmě zaskočení a hlavně zrazeni. Už takhle považovali vložení osudů Lary Croft do rukou jiného vývojářského studia jako zradu a když byli posléze pověřeni vytvářením Anniversary, zřejmě spousta z nich doufala, že by to mohlo znamenat důstojný comeback a Lara by byla zase záležitostí původních vývojářů. Bohužel, i když byla jejich snaha dlouhá a trpělivá, nakonec se museli smířit s ošklivou skutečností. Řada z nich se ale nechala slyšet, že by svůj projekt chtěli dotáhnout do konce a nakonec hru skutečně vydat a ukázat svůj výtvor hráčům, ačkoliv budou muset počítat s tím, že oficiálně k tomu nikdy nedojde. A fanoušci? Ti to také považují vesměs jako podraz ze strany Eidosu. A ačkoliv většina z nich se dívá na Legend jako na důstojný nástupce předchozích dílů a tudíž jsou smířeni nebo spíše potěšení vložením Lary do rukou Crystalu, to, že necháte někoho udělat hru skoro celou a pak mu zkrátka na to vezmete právo, se prostě nedělá.

Nový herní charakter a multiplayer
V neposlední řadě měl Anniversary od Core Design představit i novou postavu a hra měla obsahovat multiplayer. Nová herní postava se měla jmenovat Melissa Croft a měla to být Lařina sestřenice. Zřejmě dcera tetičky, která Laře odkázala sídlo v Surrey. Vzhledem k tomu, že hra měla mít multiplayer, lze předpokládat, že měla mít stejný pohybový arzenál jako Lara, narozdíl od ní měla ale zacházet jen s jednou pistolí a její vzhled byl trošku extravagantní - zřejmě se jednalo o nějakou "zlobivou holku". Hádanky ovšem při hraní dvou hráčů měly dostávat nový rozměr a aby byly vyřešeny, bylo potřeba použít spolupráci dvojice, která si navzájem vypomůže. Takhle teoreticky se to zdá jako výborný nápad, byla bych docela zvědavá na to, jak by to dopadlo a jak by to vypadalo v praxi.

Malá galerie
Na povrch vyplavalo mnoho obrázků z chystané Anniversary edice. Pojďme si připomenout známá místa a nebo se podívat na video, které mělo ukazovat hru a Lařiny pohyby.

Zajímavý trailer z PlanetLara (povšimnětě si v minutě 0:32, zde se na půl vteřiny objeví Larson)

Ukázka gameplayů a konceptů z chystané hry. Všimněte si, že jsou patrné v některých částech i savegame krystaly, které známe z verze pro PSX. I zde jsme se k nim měli vrátit ve hře pro PSP.

Ukázka z vytváření pohybů

Screenshoty
Pojďme se podívat na místa, která v podání Core Design rozhodně poznáme.

T-Rex měl dostat hromadu polygonů navíc a jeho comeback mohl být skutečně hrůzostrašný.
Nezaměnitelná jeskyně hned z prvního levelu Caves.
Lara měla umět střílet na dva cíle najednou, což by hře dodávalo příjemnou akční dynamiku.
Melissa měla být Lařinou sestřenicí, pomocnicí a novou herní postavou.
Atlantida očima Core Design
Vilcabamba.
Snad nejznámější level z Tomb Raider - kolečka ve Ztraceném údolí.

Poznámka Jeanette
Tento článek nemá v úmyslu odsuzovat Crystaly nebo snad ukázat je ve světle zlodějů, kteří sprostě "ukradli" hru Core Design a napsali na ni svoje jméno. Ne, to rozhodně ne. Oficiální titul Anniversary mně osobně přirostl k srdci a je to můj nejoblíbenější díl od Crystal Dynamics. Osobně si myslím, že oficiální hra má v sobě velkou atraktivitu a je důstojnou oslavou desátého výročí. Chci jen poukázat na to, že existuje tato nedokončená hra a že Core Design neodešli ze světa nějakým nedůstojným způsobem. Ba naopak, jejich píle a boj trval až do poslední chvíle a z uvedených screenshotů je jasné, že odvedli kus dobré práce. Skoro mě až mrazí, když si uvědomím, jaká škoda to je, že byla všechna tato ohromující velkolepost prvního dílu sprostě smetena ze stolu a osobně doufám, že jednou nastane možnost si alespoň kousek z této chystané hry zahrát.
______________________


Navigace: Nevydané tituly

Související články: Tajuplná a neznámá Melissa Croft

6 komentářů:

  1. Je vážně škoda, že to Coru nevyšlo a tato hra byla zrušena. Pamatuju si, na dobu, kdy měl Anniversary (od crystal) vyjít a náhle se začali objevovat i tyto záběry a screenshoty. Plno lidí si myslelo, že to patří k novému Anniv., které má vyjít, a byli nadšeni. Plno fanouškům se to líbilo a těšili se. Bohužel se pak ukázalo, že jde o záběry ze zrušené Core Design hry a nejeden fanoušek (včetně mě) byli zklamaní, že si tuto verzi nebudou moci nikdy zahrát i když se chystal anniv od crystalu (který byl samozřejmě luxusní).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Eidos se snažil ty screenshoty ututlat, ale myslím, že byl dost naivní, když si myslel, že může Core jen tak podkopnout nohy a myslet si, že nenechají utéct informace a neřeknou o tom fanouškům. Internet je jak neřízená střela a vmžiku byly screenshoty všude. Ačkoliv - jak říkám - Anniversary je mým nejoblíbenějším dílem od Crystalu, ze strany Eidosu tohle pořád vnímám jako docela hnusnej podraz.

      Vymazat
  2. Prostě Core, mnohem atmosféričtější (ta hudba!), vypiplanější (jakoby dělané s větší láskou), no (aspoň pro mě) zkrátka lepší.
    Ti dinové tady nemají chybu, nejen T-Rex, ale i raptoři. A navíc tu Lara nevypadá jako nějaká modelka, ale jako opravdový dobrodruh, není tak šíleně tenká :-)

    Ale abych jen nechválil, tak i menší kritika- nevím, co měli v Core s těmi druhými charaktery, teda nic proti Kurtisovi nebo Melisse, ale přeci jen, když už hraju TR, tak jedině za Laru :-) Ale chápu, že pro spoustu lidí byla druhá postava příjemným osvěžením.

    OdpovědětVymazat
  3. když koukám na ty videa, chci dělat dvě věci. Brečet a jít nakopat těm volům v Eidosu pr... teda zadky. Ne vážně, Anniversary od CD mam ráda, ale tohle vypadá prostě líp. No nic, jdu ukecat vývojáře z Coru, aby to dali ke stažení:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napiš petici a slibuju že ti na ní napíšu stopadesát tisíc podpisů. Jen nevím, jestli jim stopadesát tisíckrát "Jeanette" bude stačit.

      Vymazat
    2. Jak blbec se vracím k 5 let starému komentáři, ale upřímně nevěřím, že jsme se TRAE v jakékoliv formě dočkali. Na brek skutečně došlo, jen ne smutkem, ale štěstím. A opravdu se mi ta hra graficky i nedodělaná libí víc.

      Vymazat