pondělí 22. února 2016

Velká Čínská zeď

Velká Čínská zeď je jedním ze sedmi divů světa. Je to architektonický monument, nad kterým už tisíce let a generací přechází zrak celému světu. Zasadit zde děj Tomb Raideru je nejen příhodné. V TR2 se hned v prvním levelu podíváme právě sem. Projdeme se na ní, překonáme hromadu pastí od čínských stavitelů a překonáme dalších patnáct rozsáhlých úrovní, abychom se ve finále zase vrátili sem, kde jsme v prvním levelu skončili. TR2 navíc vyvolává skvělou atmosféru a úroveň je velmi věrně zpracovaná, že máte pocit, že tam doopravdy jste. Nebyli jste nikdy na Velké Čínské zdi? Nevadí. Až si zahrajete TR2, můžete klidně všem říkat, že jste ji skutečně navštívili.

Historie
Co předcházelo její stavbě? Proč ji vůbec postavili a proč se jedná o jednu z nejzáhadnějších a nejtajuplnějších staveb na světě? Pojďme se prokopat do tajů historie i současnosti Čínské zdi, ať už s Larou v dobrodružství s Xianskou dýkou nebo jen tak na výlet po světě, protože tak jako tak Velká Čínská zeď za návštěvu určitě stojí. "Zeď dlouhá deset tisíc mil" nebo pro číňany spíše "Wan-li čchang-čcheng", nebo chcete-li "Nekonečně dlouhá zeď" znamená jeden ze sedmi divů světa.

S tím, že se zeď stane i velkolepou památkou a historickým jměním, se v dobách 14. - 17. století, kdy v Číně vládla dynastie Ming a kdy byla přestavěna do dnešní podoby, nejspíš vůbec nepočítalo. Tato stavba byla prvoúčelově postavená pro obranu země proti mongolským nájezdníkům. Podobných opevnění sloužících k tomuto účelu byla sice Čína posetá, nicméně teprve Velká Čínská zeď se stává nezdolnou překážkou, která skutečně splňuje svůj účel.

Rozměry a délka
Kdybyste si na Velké Čínské zdi chtěli udělat procházku, měli byste si vzít karavan. Čekalo by vás dobrodružných 6 700 kilometrů. Ani zdaleka však není zeď zcela průchodná. Zeď je na mnoha místech přerušena - z důvodu historického vývoje a přírodních záplav, kdy její základy na několika místech nevydržely - a přístupná nejsou zdaleka všechna její místa. A rozhodně si nepředstavujte, že dělníci tu měli ideální pracovní podmínky, svačinu po každých čtyřech hodinách práce a vhodné nástroje ke stavbě. Na stavbě pracovali většinou otroci nebo trestanci a práce na stavbě byla velice nebezpečná. Mnoho pracovníků je dodnes pohřbeno pod jejími základy nebo nemilosrdně zazděno v jejích zdech. Bezpečnost práce se tehdy moc neřešila, žebříky a lana nebyly a kdo by se taky staral o to, že nějaký vězeň spadl z lešení, ne? Často se dělníci pod návaly stresu, práce a ran bičem pozabíjeli navzájem nebo jeden druhého schazovali dolů. Ke stavbě byl používán velice kvalitní materiál. Jen kámen s pálenými cihlami dokáže zachovat stavbu po několik tisíciletí. V Číně se tehdy používala i žula nebo vápencové kameny.
A jak vypadá stavba zevnitř? Díky velikosti zdi samozřejmě uvnitř vzniklo spousta místa, které sloužilo jako skladovací prostory pro celou Čínu. Každých několik set metrů je zeď zesílena věžemi, které sloužily jako signální a pozorovací prostory a celkový počet věží je údajně kolem 25 tisíc. K předávání zpráv o příjezdu nepřátel sloužily pro čínskou hlídku hlavně kouřové signály. Například v minském období znamenal jeden kouřový signál sto nepřátelských bojovníků, dva signály pět set a tři signály přes tisíc nepřátelských bojovníků.

Současnost
Čína dnes tuto stavbu vnímá spíše jako národní symbol. Dokazuje to i fakt, že dnešní čínskou hymnou je píseň Pochod dobrovolníků, v niž se objevují slova jako "novou velkou zeď z masa a krve", která mají nepochybně tuto památku připomínat. No a jak je to s tím slavným výrokem, že Velká Čínská zeď je jediná stavba vytvořená člověkem, kterou lze vidět až z Měsíce pouhým okem? No, ať už si každý říká co chce, pravda je taková, že za silně příznivého počasí je z vesmíru zeď doopravdy viditelná, jako jakýsi tenký, šedivý provázek vedoucí skrz hranice Číny. Když se ale první čínský kosmonaut dostal do vesmíru, prohlásil, že na Zemi je vidět mnoho, ale žádnou ze staveb nebyl schopen stoprocentně rozeznat. Kdybyste si na zeď chtěli udělat vycházku, musíte na hranice Číny a Mandžuska, kde zeď stojí.
Znázornění částí Velké Čínské zdi, které jsou zachovány dodnes. Kdysi zeď lemovala hranice Číny bez přerušení.
__________________________

Navigace: Navštívené lokace

Žádné komentáře:

Okomentovat