sobota 8. února 2014

Největší zábava je doma

Během toho věčného lítání po Londýně, Nevadě, Indii nebo Jižním Pacifiku je na čase trochu si oddychnout doma v Surrey. Samozřejmě i tady na nás čeká dost práce ve smyslu hledání a tahání páček a mačkání tlačítek, překonávání překážek nebo hledání klíčů a zbraní. Ale alespoň víme, že jsme krom příjemné společnosti našeho kamaráda Winstona sami a že všechny tyto věci jsou součástí Lařina každodenního tréninku.

Kouzelná fotografie Lary a Winstona, útulná ložnice, teplo domácího krbu, červené maskáče a Lařino "Welcome back..." Prostě neodoláte. TR3 obsahuje bezesporu jeden z nejpropracovanějších zpracování Lařina zámku. A i dnes se najdou tací, kteří vám řeknou, že "Legend ani Anniversary na TR3 prostě nemá". Ne, že bych úplně souhlasila, ale musím uznat, že na tom rozhodně něco je.

Vítejte u Lary doma
A začněme rovnou ložnicí. Sebereme světlice a hurá do práce. V ložnici nebudeme stlát postel nebo uklízet, v kuchyni nebudeme vařit, místo toho vlezeme o dveře dál do tělocvičny a v zahradě rozhodně nebudeme sázet kytičky. Vítejte doma, ale po tombraiderovském stylu. Takže se můžeme ohřát u krbu a jdeme... Cestou možná narazíme na Winstona - Lařina kamaráda, domácího sluhu a rodinného přítele v jednom. Vaření Earl Greye, uklízení a vaření nechme na něm.

Zamíříme po schodech dolů. Lara nám cestou bude napovídat, co máme dělat. Jak používat tlačítko pro rozhlížení nebo pohyb, které skoky se jak používají nebo jak se plave. Ovšem to jsou věci, které řada z nás už jistě zná na jedničku. Přesto je zábava proskákat se po kvádrech hezky od jedničky do osmičky. Následuje bazén. A když obcházíme molo, můžeme si povšimnout čehosi šedého na malém výstupku... a hele! Že by to bylo tlačítko? Otevře nám dveře ve vstupní hale. Můžeme skočit ukázkovou šipku a proplavat tam... A tady přichází řada na ty zkušenější. Kdo zvládá sprint? Bez této speciální schopnosti se nedostaneme k Lařiným pokladům z cest.

Vzpomínáte třeba na level The Lost Valley v prvním dobrodružství? Jako by se na mě ze zdi dívala T-Rexova hlava. akorát si vůbec nepamatuji, že bych ji s Larou odřezávala a uklízela do batůžku... Ovšem Lařin batůžek je věc tajuplná a záhadná, která by vydala na další tak dlouhý článek. K Iris se dostaneme o díl dál. A na Xianskou dýku - vydřenou krví, potem, alarmem a takřka nahotou - si vzpomínám moc dobře.

Jdeme dál. Ven na sluníčko, ať chytneme bronz. Ačkoliv podle Winstona bychom nejspíš měli vytáhnout lehátko, svléknout se do plavek a dát na oči sluneční brýle, Lara má jiné plány. Překonat samu sebe na překážkové dráze. Trénink je věc důležitá - když ho budeme zanedbávat, sebemenší překážka v třetím dobrodružství se může vyjevit jako nepřekonatelná. Těch několik měsíců nehraní se ovšem projevilo - dráhu jsem udělala nad čtyři minuty a ještě získala trestné body za to, že jsem jednu překážku nedoskočila a několik terčů naschvál přešla a dělala, jako že je nevidím. Jen chudáček Winston s terčem na břichu se mi ve vzpomínkách vyjevoval perfektně. A když jsem ho tak viděla, jak se chudáček zbavil i konvičky a hrnečků, aby mohl svůj stříbrný podnos použít místo štítu, s úsměvem jsem pistole zastrčila do pouzder a nechala střelivo na ty, kdo si ho zaslouží víc.

V ložnici už jsme byli, kuchyní jsme taky prolétli, i koupel jsme si už dali v bazénu. Nadešla chvilka klidu v knihovně. Ovšem vytažená knížka, s kterou lze pootočit napovídá, že to zas až tak odpočinkové odpoledne nebude. Ukrývá tajemství. Když krb zhasne, ukáže cestu, která láká ke vstupu... Raději si ale dopředu vytahejme bedýnky a otevřeme všechny dveře, protože páčka schovaná na půdě nás zavede ke klíči, který otevírá cestu k adrenalinu na čtyřech kolech. Raději zavřeme ještě Winstona do chlaďáku, ať nestojí v cestě... Anebo radši ne. Už má s lednicí špatné zkušenosti a nemusel by nám na to po sté a prvé opět skočit. Nebo jo? Že by v tom spočívala ta magická síla hry?

Na tréninkové terénní dráze to už ale není tak drsné. Tam za vámi Winston nemůže. Ale nejspíš u ní strávíte tak jako Jeanette nejvíce času. Jezdit na červeném vozítku pořád dokola je totiž ohromná legrace, když se snažíte překonat svůj vlastní rekord a neustále vymýšlíte nové zkratky a hledáte uličky nebo řidičovské vychytávky, které by vám pomohly získat pár vteřin (nebo desetinek vteřinky) malý náskok...

A když si takhle hrajete, snažíte se překonat rekordy, prohlížíte si zámek a prozkoumáváte obrazy na zdech nebo různé detaily v místnostech, zjistíte, že Lařin den je dávno pryč a vy jste u jednoho výcvikového levelu proseděli třeba čtyři hodiny (poznáváte se? Když Jeanette pustila Lara's Home v TR3 poprvé, vypnula ho až večer!). A když se dosyta vyřádíte, začnete se trochu nudit a zasteskne se vám po nějaké akci, můžete se vydat k hlavní bráně v zahradě. S Larou se asi shodnete na tom, že "Now is time for the third adventure...". A až budete mít akce dost, můžete jít zase do Surrey, do klidu a pohody teplého domova. A znova můžete překonávat svůj vlastní rekord na tréninkové dráze.
Jaký je ten váš?

A momentky? Samozřejmě, že je mám...

Uff... Vana je trochu malá. Myslím, že se do sytosti vyřádím až v bazénu.

Winstone? Potřebovala bych tady trochu pomoct! Ehm... Ty už mi na to asi neskočíš, že?

Zase je to rozbitý...? Nebo že by to Winston vzteky rozmlátil, když jsem spala? Vážně ty U2 tak nerad...?

Heh...? Kudy dolů...?!

Lara Croft v rozhovoru pro magazín Artefakt: "Čert ví, jak se to sem dostalo. To tady zbylo ještě po tátovi..."

Hm... Co se asi stane, když zatáhnu za tu knížku...?

Jsem ráda, když Winston uklidí. Ale racetrack key v akváriu? To je už i na mě moc!

JEŠTĚ JEDNOU zkus říct, že dneska myju nádobí!

Nadešel čas na další dobrodružství...
__________________________

2 komentáře:

  1. Ahoj,jak se dostat do toho akvária ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cesta je dlouhá - musíš v knihovně začít. Vytáhneš knížku, vylezeš na půdu a otevřeš si dveře do sklepa. Tam je kvádr, který si přisuneš, vytáhneš se do stropu a jsi tam. Podívej se na youtube, jistě tam bude návod :) Zadej TR3 - Lara's Home. Jistě nebude problém to tam najít.

      Vymazat