neděle 23. února 2014

Lařino kalendárium 1/14

Otočme se na chvíli o několik let, století, ba i tisíciletí dozadu. Zatímco my chodíme do školy nebo do práce a vnímáme dění, které nás obklopuje, historie mezitím prožívala několik osudových momentů...
Pondělí 17. února: Giordano Bruno je známý vědec, filozof a básník. Proslavil se tím, že jako první v historii na základě svých vědeckých výpočtů prohlásil, že Země ani Slunce nejsou středem vesmíru, a že vesmír jako takový je ve své podstatě nekonečný. Měl tu smůlu, že své výzkumy prováděl v době, kdy Evropu ovládala inkvizice, která jak známo vědě ani tezím, které byly v rozporu s církví, moc nepřála. Jeho myšlenky a učení bylo inkviziční komisí seznáno jako rouhačské a protikatolické a G. Bruno byl 17. února roku 1600 ve věku 52 let upálen v Římě. Do posledního dechu bolestivé smrti si stál za svými tvrzeními, která se o mnoho století později skutečně prokázala jako pravdivá.

Úterý 18. února: Americký astronom Clyde Tombaugh v lednu roku 1930 pořizuje vesmírné snímky oběžných drah ve Sluneční soustavě. Svět se během dvacátého století rozroste o nové technické vychytávky, které mu tyto výzkumy umožní. Tombaugh pomocí dlouhých dalekohledů a několika hodin strávených výzkumem vytvoří vesmírné snímky, které si posléze důkladně prohlíží. 18. února roku 1930 se zakouká do snímku, který zobrazuje malinkou planetku úplně na konci Sluneční soustavy a která stejně jako osm předchozích planetek, obíhá kolem Slunce a tudíž do Sluneční soustavy opravdu patří. Dá jí název Pluto a jeho objev se tak zapíše do historie.

Středa 19. února: Tentokrát zabloudíme do dějin církve. V roce 607 našeho letopočtu se stává papežem Bonifác III. Ačkoliv byl v čele církve pouhých deset měsíců, stačil ve svém pontifikátu vydat pravidlo, že za života papeže se nesmí jednat o osobě jeho nástupce a vše se musí řešit až po jeho smrti. 

Čtvrtek 20. února: Teď zaplujeme do oblasti hudebních legend. V roce 1967 přichází na svět legendární zpěvák, kytarista a frontman kapely Nirvana, Kurt Cobain. Jeho jméno je ve světě hudby legendou, ba dokonce modlou; pro svět je známý svými vynikajícími skladbami nebo zavedením zcela nových a nezaměnitelných kytarových akordů, pro kapelu Nirvana takřka neodmyslitelných a typických. V posledních fázích života trpěl žaludeční nemocí, kterou nikdo nedokázal vyléčit a která ho velmi zmáhala. Jeho smrt je dodnes zahalená tajemstvím - ačkoliv policie konstatovala smrt vlastním přičiněním, jelikož v jeho těle našla smrtící dávku heroinu, byl nalezen v koupelně nejen s drogami, s kterými měl během života velké problémy, ale i s prostřelenou hlavou. 

Pátek 21. února: tento den se nesl ve znamení vynálezců a jejich výtvorů. V roce 1842 uznal patentový úřad vynález šicího stroje, který přidělil Johnu Greenoughovi, a v roce 1893 si patent odnáší i známý vynálezce Thomas Edison - na žárovku a přerušovací relé. Oba dva vynálezci dostanou své patenty právě 21. února.

Sobota 22. února: Pojďme ještě blíž přítomnosti a doslova zabrusleme do centra dnešního dění. V roce 1998 na Zimních olympijských hrách v Naganu získává český tým hokejistů zlatou medaili!

Neděle 23. února: Rok 1455 se vyjímá hlavně tím, že je přibližně v těchto letech datován vznik knihtisku - tedy hromadné výroby literárních děl ve formě kodexu, pomocí oražení liter na stroji, což značně zjednodušuje a zrychluje práci. 23. února tohoto roku zahajuje jeho stvořitel, Johannes Gutenberg, hromadné tištění svého životního díla - Gutenbergovy bible.
__________________________

Navigace: Lařino kalendárium

Žádné komentáře:

Okomentovat