středa 8. srpna 2012

Z postřehů Jeanette: na co se soustředit při hraní TR2?

Tomb Raider 2 oproti předchozímu dílu ze série vyniká vyšší inteligencí nepřátel, krapet složitějšími hlavolamy a různorodým prostředím. Ocitneme se uvnitř i venku a všude je rozdílné řešení puzzlů. Oproti tomu máme opravdu dobrý výběr herního arzenálu, spoustu nových Lařiných dovedností a dopravní prostředky. Pokusím se vám trošku pomoci...

Pár obecných rad při hraní klasických TR:

  • Při cestě dobrodružstvím si určujte orientační body. Svět kolem vás je interaktivní a různorodý. Občas umí být pěkně zrádný, jindy nápomocný. Co chvíli vám z očí i z paměti zmizí malé uličky, ve kterých se skrývají klíčové spouště nebo klíče nutné k postupu ve hře. Pokud se nemůžete hnout, zkuste se vrátit o kus zpět a důkladně prohledejte všechny místnosti. Jistě na zádrhel přijdete. Tomb Raider je o prozkoumávání a hledání.
  • Každou místnost, kterou navštívíte, důkladně prohlédněte. Nejen, že můžete objevit již zmíněné důležité spouště, ale najdete spoustu vybavení a nábojů, které se zejména v pozdních levelech ukážou nepostradatelnými.
  • Ukládejte si hru na bezpečných místech. Nikdy ne ve chvíli, kdy je Lara pod vodou nebo když zrovna sjíždí po plošince. Nikdy nevíte, jak je vodní kanál dlouhý a zda Lara vystačí s dechem, stejně tak nemůžete vědět, jestli se pod sjížděcí plošinou nenachází smrtící past v podobě bodáků. Samozřejmě je to něco jiného, pokud hru znáte a víte přesně, kam cesta vede. Nováčci by ale měli mít na paměti, že prostředí bývá vykradačům hrobek občas pomocníkem, ale jindy i zákeřným nepřítelem.
  • Pokud máte možnost zastřelit nepřítele na dálku, aniž by se k vám dostal - například, stojíte-li na vyvýšenině nebo na protějším břehu kanálu - využijte toho. Věřte tomu, že kdyby protivník stál v boji tváří v tvář Laře, rozhodně by veškerou blízkost využil ve svůj prospěch a váš neprospěch.
  • V boji nestůjte na jednom místě, ale pohybujte se. Utíkejte vlevo, vpravo, dopředu nebo dokola, skákejte, obíhejte nepřítele. Dezorientujete ho a hlavně je pro něj daleko těžší trefit pohyblivý cíl, než statický.
  • Je dobré občas uložit hru na více slotů, než jen na jeden. Pokud pro vás bude nějaká část hry opravdu obtížná, jednoduše se vrátíte v postupu o kousek zpět a určitě to půjde snáz. Každý level hrajte třeba na tři sloty, každým novým levelem můžete tyto pozice zase přepsat.
Na co si dát pozor u TR2?
  • Velký pozor si dejte v levelu Barkhang Monastery. Nestřílejte do mnichů, protože jsou vašimi přáteli. Pomáhají vám likvidovat Bartoliho chlapy. Když budete pobíhat kolem nich, bude jim to jedno, vědí, že jste jejich klášter navštívili s dobrými úmysly. Ale jak do jednoho střelíte, půjdou po vás všichni. Pokud se to stane omylem, raději zvolte Load Game. Je velkou výhodou, že vám mniši pomáhají - ušetříte si hromadu práce a hlavně nábojů.
  • Hledejte dráčky. V každém levelu je jadeitový, stříbrný a zlatý dráček, slouží jako secrety. Najdete-li všechny tři, získáte neocenitelné množství nábojů navíc.
  • Někdy se stává, že Lara musí skočit do průlezu, kde je tma a není tam vidět až na dno. Nejjednodušší cestou, jak si rozsvítit, je stoupnout si k okraji, zapálit světlici a hned na to tasit pistole. Světlice spadne pod Laru a krásně osvětlí skryté místo.
  • Během hry používejte spíše malé lékárničky. Velké až když opravdu hoří. Hra na PlayStation není dvakrát jednoduchá a i když jich ze začátku nasbíráte hodně, v závěru docela vymizí a budete je potřebovat.
  • Vždy, když zastřelíte nějakého humanoidního nepřítele, prohledejte jeho mrtvolu. Často po něm zůstanou zbraně, náboje, lékárničky a v některých případech klíče.
  • U mafiánů v Tibetu vždy zkuste, jestli Lara nesebere nějaký předmět u jejich nohou. Jsou velmi mohutní a předměty jsou pod nimi často dobře schované.
  • V levelu Barkhang Monastery sledujte zábavné souboje mezi mafiány a mnichy. Někdy se stane, že mnichové souboj prohrají, není od věci hru zpětně nahrát a dát jim druhou šanci. Náboje z mafiánů pak máte úplně zadarmo a ještě máte početnou ochranku.
____________________________


Navigace: Tomb Raider 2

Žádné komentáře:

Okomentovat