neděle 17. června 2012

Pojďme se otestovat z historie.


Už tu dlouho nebyl žádný test! A dle mého názoru, kdo má rád TR, by měl mít rád také historii. Proč si neoprášit právě ji? Vždyť historie tvoří současnost a velké okamžiky historie se opakují pořád dokola... Navíc, je velmi obtížné při hraní Tomb Raider nevnímat historii, když je jí tam tolik.

Připravila jsem pro vás několik otázek týkajících se různých historických období, různých historických památek a různých historických osobností. Opět to berte spíše jako hru, než jako test svých znalostí. A nebojte se, nejde o nic těžkého. Pokud vás ve škole bavil (nebo stále baví) dějepis, jsou to jistojistě věci, které si z jeho hodin budete pamatovat...

Tentokrát jsem se rozhodla udělat otázky ve třech typech. První typ je klasické vybírání z odpovědí A, B nebo C, přičemž jen jedna odpověď je správná. Druhým typem je takzvané spojování. Tedy ve dvou sloupcích budete mít pod sebou napsaných několik slov, přičemž každé slovo z levého sloupce patří k nějakému slovu z pravého sloupce - úkolem je správně logicky určit, která slova tvoří dvojici. Třetí typ otázek jsou takzvané otevřené odpovědi - nebudete mít žádné možnosti, z nichž bude možné vybírat, ale musíte otázku doplnit podle svých vědomostí (většinou se jedná o maximálně dvouslovné, jednoznačné odpovědi).

Myslím, že všechno je jasné, ne? Pojďme se do toho pustit. Vezměte do ruky blok (papírový či elektronický) a můžete se do toho pustit... Na konci článku samozřejmě najdete správné odpovědi, abyste měli své výsledky podle čeho překontrolovat. Hlavně žádný stres a užívejte zábavy! Známkovat se tentokrát nebude - vždyť je polovina června a na dveře ťukají prázdniny :)

1. Slavnou větu "Veni, vidi, vici." pronesl:
A) Alexandr Veliký
B) Marcus Antonius
C) Julius Caesar

2. Faraon Achnaton v Egyptě:
A) Zrušil polyteismus a zavedl kult jediného boha Atona
B) Zrušil kult jediného boha Atona a založil polyteismus
C) Nevěřil na žádné bohy a prohlásil za boha sám sebe

3. Alexandr Veliký zemřel:
A) V 31 letech
B) Ve 32 letech
C) Ve 33 letech

4. Persie zanikla:
A) V 18. století
B) V 19. století
C) Ve 20. století

5. Jeden čínský císař si kromě živé (pozemské) armády nechal vyrobit také druhou armádu, která ho měla doprovázet po smrti. Dnes je známá jako terakotová armáda. Který z císařů to byl?
A) Císař Čchin
B) Císař Wang Mang
C) Císař Tchaj-cu

6. Vasco Da Gama byl:
A) Astronom
B) Námořník a mořeplavec
C) Vojenský velitel

 7. Přiřaď správně umělce k jejich dílům:
A) Rafael Santi                              1. Socha Davida
B) Michelangelo Buonarroti        2. Dáma s hranostajem
C) Leonardo Da Vinci                   3. Sixtinská madona

 8. Přiřaď správně slavné stavby k zemím, ve kterých se nacházejí:
A) Zimní palác                    1. Francie
B) Versailles                         2. Rusko
C) Louvre                             3. Kambodža
D) Angkor Wat                    4. Egypt
E) Chufevova pyramida     5. Francie

9. Margaretha Zellová se proslavila jako legendární, nejznámější ženská špionka v historii. Je známá spíše pod svým pseudonymem. Jak si nechala říkat?

10. Na počátku 20. století byly automobily dostupné jen pro ty nejbohatší. V roce 1907 se jeden konstruktér rozhodl, že vytvoří vůz, který bude vhodný na cestu do práce i s rodinou a bude finančně dostupný pro všechny typy společenských vrstev. Díky němu se automobil stal nejoblíbenějším dopravním prostředkem a známá automobilka nese jeho jméno dodnes. O kom mluvím?

11. Byl legendárním zbojníkem ze Sherwoodského lesa ve střední Anglii, známý tím, že bohatým bral a chudým dával. Jak se jmenuje anglický hrdina, jehož příběh dnes každý zná?

12. Postava upíra Drákuly v knize Brama Stokera byla údajně inspirována jednou krvelačnou, krutou, historickou osobností. Jak se tento císař jmenoval?

13. Jak zní originální (latinský) název knihy Kladivo na čarodějnice, která se stala zákoníkem inkvizitorů ve středověku?

14. O jednom historickém muži se mluví jako o největším svůdníkovi všech dob. Prohlásil, že žil proto, aby miloval. O koho se jedná?

Všechny otázky zodpovězeny a překontrolovány? Tak se pojďme podívat na správné odpovědi... Pokud něco nevyjde, neklesejte na mysli. Tento test slouží pouze pro zábavu, ne jako přísná kontrola vašich znalostí! Ze špatných odpovědí se alespoň můžete něco naučit :) Ale věřím, že to pro vás nebylo nic těžkého...

Výsledky

1. C
2. A
3. B
4. C
5. A
6. B
7. A - 3, B - 1, C - 2
8. A - 2, B - 1 (nebo 5), C - 5 (nebo 1), D - 3, E - 4
9. Mata Hari
10. Henry Ford
11. Robin Hood
12. Vlad III. zvaný Drákula
13. Malleus Maleficarum
14. Giocomo Casanova
_______________________

Navigace: Zajímavé Tomb Raider testy

Žádné komentáře:

Okomentovat