pátek 18. května 2012

TR Anniversary secrets: Mountain Caves


 Artefakt první

Měli bychom zbystřit ve chvíli, kdy se dostaneme na toto místo. Je to místo hned na začátku levelu, kdy se za Larou zavřou dveře jeskyně. Pak stačí jen proběhnout plošinou plnou pastí. Už tady si můžeme všimnout ochozu nad schody.
 Cesta schody nás má zavést do výklenku, která vede do další jeskyně, kde potkáme svoje první nepřátele ve hře. Ještě než ale skočíme na plošinu, která je u zdi další jeskyně, měli bychom se pořádně ohlédnout - za Larou se nachází římsa, na kterou se dá bez problému skočit.
 Pak už se stačí jedinou možnou cestou po římsách a skluzavkách dostat k prvnímu stříbrnému artefaktu. Akorát si musíme dávat pozor a pořádně vyměřovat skoky, některé musí být trochu delší. Na poslední skluzavce musíme dát pozor, aby se Lara neodrazila moc brzy - římsa by pak pro ni byla moc daleko, nebo aby naopak nezapomněla skočit a nesjela dolů - stálo by ji to kousek života a navíc bychom celou cestu museli skákat znovu.
 Na screenshotu je vyznačená ona skluzavka, ze které by Lara mohla spadnout.
  Zpátky se dostaneme jednoduše přeskočením z výklenku na protější římsu, na kterou bychom beztak museli, i kdybychom si artefaktu nevšimli. Jenom bychom na ni přeskočili jinou cestou.

Artefakt druhý

Druhý artefakt se nachází ve velké síni, kde na nás zaútočí horda netopýrů a kde máme za úkol sjet sráz a s pomocí lana se musíme dostat na protější zeď.
 S pomocí háku tedy přeskočíme na protější římsu. Podle toho, jak nás navádí ikony nápovědy, se dostaneme na římsu za Larou a přeručkujeme na její konec. Odtud jednoduše skočíme dozadu na plošinku, kde je za kameny schovaný druhý artefakt.
Dolů se dá dostat bezpečně a jednoduše spouštěním po dvou římsách až na pevnou zem.
Artefakt třetí
Třetího artefaktu si můžeme všimnout z údolí, kde na nás zaútočili dva vlci. Přes toto údolí vedou dva mosty, jeden z nich se pod Larou rozpadne. Z tohoto místa se pro artefakt nedostaneme, takže na něj musíme na chvíli zapomenout.
Pro artefakt se ale dostaneme z místnosti s lanem. Zatím na lano nebudeme skákat a sestoupáme po římsách na pravé straně místnosti až dolů. Číhá tam medvěd, takže pozor na něj.
Vydáme se směrem k jeho skrýši, ze které vyběhl. Tady si pákou otevřeme dveře, které nám zpřístupní cestu k třetímu artefaktu. Z výklenku se můžeme podívat na již známé místo. Bohužel se za námi dveře zase zavřely, takže musíme zpátky znovu z údolí a přes spadlý most.
Památka: Láhev s kosatkou

K památce není (hlavně pro začátečníky) vůbec jednoduché se dostat. Je to kvůli jednomu akrobatickému prvku Lary, a chvíli trvá, než se ho hráč naučí ovládat.
Abychom získali památku z prvního levelu, musíme postupovat úplně normálně - zkrátka vytáhnout ze dveří obě závaží a nakonec si stoupnout na spoušť, která otevře dveře. Prozatím ale nebudeme do uličky vstupovat.
 Bez otevření brány není možné se k památce dostat - tím, že jsme otevřeli bránu, jsme zároveň vysunuli z mechanismu jednu akrobatickou tyč, díky které se nyní můžeme dostat na zeď nad bránou a přes ni až na plošinku, kde se nachází památka. Bohužel to jde jen z té méně dostupné strany. Takže nám nezbývá nic jiného, než vylézt znova nahoru po římsách, (jako jsme to dělali, když jsme chtěli vysunout závaží) a přes tři tyče se dostat až na druhou stranu k pravému závaží.
 Opět jsme v místě, kde se chystáme skočit na otáčecí tyč, která Laru předtím dostala k druhému závaží. Teď je ale důležité se včas odrazit a skočit z tyče dřív, než se otočí - na římsu na zdi. Je nutné ani jednou Laru neprotáčet a hned, jak skočí na tyč, musí se pustit a skočit na římsu, jinak to nestihne (to je právě zádrhel - většině zkušených a šikovných hráčů tento prvek nebude dělat problém, ale kdo hraje hru poprvé, mohl by problém nastat - pamatujte ale, že můžete klidně level dokončit bez sebrané památky a vždy se k ní můžete zase vrátit v možnosti Hrát level znovu).
 Ve výřezu můžete vidět, že tyč se otočila jen o kousek.
 Zde je právě ona tyč, kterou bylo třeba si vysunout otevřením brány. Z ní se už lehce dostaneme až na vrchol, kde na nás čeká láhev s kosatkou.
__________________________ 

Žádné komentáře:

Okomentovat