neděle 8. dubna 2012

Vítejte u Lary po deseti letech!

Když už vás omrzí pátrání po Potomkovi, nebo když nebudete moci porazit Kentaury v Řecku, jistě si rádi vzpomenete na výcvikovou část hry - Lařino panství. Ovšem poprvé v historii Tomb Raider neslouží v Anniversary Lařina vila k tréninku vašich hráčských dovedností, ale je mimo jiné brána jako samostatná úroveň, takže i tady budete muset sbírat tajemství v podobě stříbrných slonů a i tady budete muset dokončit časovku, abyste si odemkli případné bonusy.
Před vydáním hry nebylo vůbec jisté, zda-li se v Anniversary Lařina vila vůbec objeví. Později vypluly na povrch informace, že se tam bude nacházet i zahrada s bludištěm nápadně připomínajícím to v TR2. Ať byly domněnky jakékoliv, výsledek je opravdu kvalitní a potěšující. Lařina vila je v Anniversary vůbec nejrozsáhlejší a nejpropracovanější ze všech. Vychází samozřejmě z Cronwallského sídla známého z předcozího Legendu, ale byly přidány další pokoje a již zmíněný exteriér v podobě zahrady. O velikosti sídla vás přesvědčí už následující mapa, na které jsou ukázány i předměty nutné k dokončení úrovně.

Když už jsme u sbírání různých předmětů, pojďme si povědět, jak se k nim vůbec dostaneme. Vaše návštěva Sídla začíná Lařiným vstupem do zámku, kde pak v hale najde dopis od Winstona. Tam je napsáno, že se omlouvá, ale že množství krabic, které jsou naskládané do půlky haly od podlahy až ke stropu ještě nestačil uklidit do místnosti s artefakty (podle mě by se tam stejně ani nevešly), že instalatéři omylem odpojili přívod vody do celého sídla, když dokončovali bazén, ale také že našel pár ztracených Lařiných věcí a vrátil je na správná místa. Takže, vaším konečným úkolem bude najít válec do zámku u dveří v hudebním salónu, abyste se do něj dostali. Jakmile se do něj dostanete, máte vyhráno. S tím ale souvisí ostatní úkoly a abyste se nakonec k válci dostali, budete muset prolézt sídlo křížem krážem. Jestli budete chtít sebrat cestou i všech osm stříbrných slonů, pak máte práci minimálně na dvě hodiny. Komu dobře funguje logika a kdo není v hraní Tomb Raidera žádný amatér, tomu to jistě půjde skoro samo. Potíž je v tom zjistit, který pokoj prohledat jako první, abyste mohli v pátrání po ztracených věcech dál pokračovat, protože - jako v klasických adventurách - budeme potřebovat různé předměty, abychom se dostali na různá místa. Winston vám bude samozřejmě také dělat společnost, ovšem pokaždé na vás bude čekat v jiném pokoji, tím se vilka stává ještě zajímavější. 

Tady začínáme, v hale sídla Croftů. Na stolku najdete onen dopis od Winstona. I hala skrývá četná tajemství. Ale prozrazovat vám je nebudu, pak byste vůbec nebyli překvapeni...
Všimněte si beden naskládaných u zdi, Anniversary je opravdu věrný remake, bedny jsou samozřejmě připomínkou haly zámku v TR 1.

Lařina útulná ložnice je stejná jako v Legend, zde se můžete také převléknout do obleků, které získáte nalezením několika památek v průběhu hry.

Jako další je tu knihovna spojená s pracovnou, kde Lara ráda odpočívá po náročných misích. Knihovna je původní, ovšem pracovnu útulně zřídil Lařin otec.

V místnosti s artefakty, která je propojená průchozí sklepní uličkou s knihovnou, si můžete prohlédnout všechny památky, které jste nalezli ve hře. Místnost též slouží jako studovna a čítárna.
Opravdu legrace bude se z této místnosti dostat. Až se vám to ale podaří, můžete prozkoumávat sídlo dál.

Jako další je tu zahrada. Jak vidíte, v Cornwallu právě panuje noc, poprvé v historii Tomb Raider (samozřejmě až na část v závěru TR2, tehdy bylo ale sídlo jako hratelná úroveň nutná k dokončení; navíc toto sídlo se nacházelo v Surrey). Je to ale originální nápad, sídlo vyhlíží možná trošku strašidelně, ale i útulně a možná i romanticky? Ale s jediným dalším nájemníkem Winstonem se asi moc romantiky nedočkáme.
Opravdu zapeklitá je cesta k hlavnímu sousoší bludiště, kam se musíte dostat. Proto jsem si řekla, že vás v tom nenechám se plácat a vyznačila jsem cestu... Samozřejmě existuje víc cest, ale tahle se mi zdá ze všech nejjednodušší.


Tělocvična, kterou si Lara zhotovila z půli tanečního sálu, nabízí mnohá sportovní vyžití, budete dělat ukázkové stojky, stát na kůlech, točit se o tyčích a další gymnastické radovánky. I tady se ale musíte dostat k jistému cíli, ale nebojte, budete to mít zjednodušené. Čísla na žíněnkách na zemi vám poradí, v jakém pořadí tělocvičnu prozkoumat. Držte se jich a nemůžete nic pokazit...

No a pak je tu bazén, který zabral druhou půlku tanečního sálu (Lara tancování zjevně nerada). Zatím není dokončený, i tak v něm ale leccos zažijete.

Nevěříte, že jste v zámku? Průchozí uličky mezi pokoji vám to dokážou.
Čtení knih nacházejících se na různých místech sídla vás obohatí o znalosti a udělá hru ještě zábavnější.

No a nakonec, když už se dostanete do hudebního salónku, bude vám odměnou ukázka toho, jak umí Lara hrát na hudební nástroje (nutno podotknouti, že hudba nepatří k jejím silným stránkám.). No a taky si můžete pustit jakoukoliv hudbu ze hry, která vám ale bude hrát jen dokud budete mít zapnuté stereo. Údajně by měla hrát v celém sídle, ale zatím jsem nepřišla na to, jak k tomu stereo donutit.
 ______________________________

3 komentáře:

  1. mám rada sídlo croftov v anniversary... jednak je omnoho väčšie, keďže je tam otvorených viacej miestností a dá sa tam dobre zabávať na všetkom, čo tam lara môže robiť a hlavolamy, ktoré ma k niečomu privedú zbožňujem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám nejraději sídlo v TR3. Ale to z Anniversary je podle mě nejpropracovanější vůbec :)

      Vymazat
    2. Já zase sídlo v Legend. Anniversary mě moc nebaví. Nevím, k čemu je vůbec to čtení knih, když je to akorát ztráta času a já tomu nerozumím ani slovo. Pomůžete, co tam mám dělat?

      Vymazat