neděle 11. března 2012

Inkové nám po sobě v TR Legend skutečně něco zanechali...

Jistě už jste někdy přemýšleli nad tím, jestli artefakty, které hledáme v Tomb Raider skutečně existují. Asi si musíme chtě nechtě přiznat, že Lara Croft mezi historiky a badateli v oboru dějin moc úspěchů a autority nesklízí, protože povětšinou v Tomb Raider hledáme poklady, které nikdy neexistovaly (viz kameny z TR 3, Xianská dýka nebo Potomek Atlantidy), objevily se v nějakých legendách (například Kámen mudrců) nebo je Lara Croft už ve svém herním světě našla, ačkoliv skuteční badatelé o jejich skutečnosti pochybují nebo se tyto artefakty pokouší najít již několik desítek let (třeba Excalibur, bájný meč krále Artuše).

Přesto najdeme v Tomb Raider Legend trošku pravdy. A to v misi hned první, která se odehrává v Bolívii, poblíž jezera Tiwanaku. Civilizace Inků obývala jihoamerický kontinent kolem roku 1 500 našeho letopočtu. Na území, které dříve patřilo Inkům, dnes najdeme státy Peru nebo Bolívii. Právě do Bolívie tvůrci TR Legend skryli jeden z předmětů, který Inkové skutečně používali, a to ve svých náboženských rituálech.

Tím předmětem je Zlatý obětní nůž.
V mytologii civilizace Inků byl nejvyšší bůh slunce zvaný Inti. V období letního a zimního slunovratu se konaly slavnosti, které byly provázeny zvířecími oběťmi právě tomuto bohu. Je vyobrazen na rukojeti nože s velkou pokrývkou hlavy a vsedě. Oběťmi byla zvířata od ovcí po lamy. Zvířata byla zabita na svatém oltáři (na spodním obrázku uprostřed). K těmto oltářům byl přísup po schodech (na spodním obrázku vlevo). Při takových náboženských obřadech se používaly právě zlaté obětní nože s vyobrazením boha Intiho. Tyto nože ovšem nebyly z bronzu ani ze stříbra jako v TR Legend, nýbrž pouze ze zlata.

Exemplář na spodním obrázku pochází z inckého střediska v severní části Peru. Byl vyroben v letech 1 300 - 1 466.
 ___________________________________
 Zdroj informací: Kniha Starověké stavby včera a dnes

3 komentáře:

  1. no ak mám pravdu povedať, tiež som si myslela, že artefakty, teda aspoň drvivá väršina, v tomb raider je vymyslená. toto ma dosť prekvapilo, milo prekvapilo. som rada, že niečo použili podľa skutočnosti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je toho víc :) Ale k tomu se dostaneme...

      Vymazat
    2. tak to sa teším... lebo to je vždy taký dobrý pocit, že je to niečo urobené podľa skutočnosti :-)

      Vymazat