sobota 18. února 2012

Larson Conway: Texaský kovboj, podprůměrný vykradač hrobek i vysloužilý námořník...

Larson. Postava, která se nestihla natolik rozvinout, aby si ji hráči mohli oblíbit nebo aby ji mohli zavrhnout. Postava, která v Tomb Raider již třikrát zemřela, která nepobrala sice moc bodů inteligenčního kvocientu, ale pro sérii Tomb Raider je důležitá a bezesporu charakteristická.. Třeba proto, že Larson byl vůbec první, kdo ve hře Tomb Raider promluvil. Ať už díky svému charismatickému kovbojskému vzezření, díky svému koltu nebo botám s texaskými hvězdami, ať už je to z jakéhokoliv jiného důvodu, přece jenom si zaslouží trošku pozornosti. Stejně tak jako mnoho postav v TR, i on si prošel jistými změnami a pokroky, a to jak ve vzhledu, tak ve vývoji, informacích a životopise.

Larson v TR1 ani v TR Chronicles neměl příjmení. To mu přidali až v TR Anniversary. Záměrně zvolili "Conway", aby to znělo správně texasky a americky. Larson totiž opravdu má připomínat takového pravého američana. Vystřídal několik dabérů, byl stvořen ze stovek polygonů, a svou svalovou hmotou si - hlavně po vydání TR Anniversary - možná i zajistil nějakou tu dívčí pozornost. Sám Toby Gard prohlásil, že Larson ačkoliv byl ochoten ji za každou cenu pro pár šupů zabít, je do Lary zamilovaný...

Larson je postava ze série Tomb Raider, která se objevila v celkem třech hrách: Tomb Raider (1996), Tomb Raider: Chronicles (2000) a Tomb Raider: Anniversary (2007). Vzhledem k tomu, že se na něj tvůrci nijak zvlášť nezaměřovali a nebyl to žádný stálý charakter, je v každé hře zobrazen trošku jinak, stejně tak má v každé hře trošku odlišný životopis. Všude má ale jedno společné: je to texaský pacholek s podprůměrnou inteligencí, který se často nechává najímat cizími lidmi, připraven udělat jakoukoliv špinavou práci. Vždy je zobrazen v roli nepřítele (ačkoliv se zpočátku TR1 zdá jako kladná či neutrální postava, později se ukáže jako sice hloupý, ale mazaný a možná i trochu okouzlující chlapík).

Ačkoliv v Core Design se jeho minulostí přiliš nezabývali a byl prostě znám jako "Larson, americký žoldák z Texasu a vysloužilý voják", v roce 2007 mu tvůrci přidali ještě sedmileté zkušenosti se zvláštními vojenskými operacemi. Nechává se za peníze najímat cizími lidmi jako "nájemná pistole", v roce 1996 je najat Jacqueline Natlou. Často je vídán s francouzským lovcem pokladů Pierrem DuPontem. Občas pracuje sám.

Stejně tak jako Lara, Lařini rodiče, Lařini přátelé a pomocníci jako třeba Zip nebo Winston, i její nepřátelé a další charaktery prošli rukama dvou vývojářských studií. Proto se životopisy postav často liší. Ačkoliv jsou to třeba jen pouhé detaily, pro ty, kdo sérii zdárně znají, to bývají podstatné rozdíly. Způsobují totiž, že životopisy potom nejsou v logickém souladu s herními díly, že některá postava umře víckrát a další. Jako se to stalo třeba Larsonovi. I jeho smrt se ovšem dá objasnit, takže ve skutečnosti skutečně umřel jenom jednou. Možná... Každopádně, jeho současný stav se udává jako po smrti.

Starý životopis (Core Design)
Podle původního životopisu se Larson narodil v americkém státě Arkansas (USA), v jeho hlavním městě Little Rock, v roce 1967 (předpokládejme tedy, že pokud zemřel Lařinou rukou v roce 1996, dožil se mladičkého věku 29 let - život kriminálníků a žoldáků bohužel bývá houpavý...).
Díky svému přelétavému povolání si vysloužil přezdívku "Nájemná pistole" (Gun for hire). Tedy zabije kohokoliv pro toho, kdo mu nabídne víc. Býval vojákem v americké armádě. Díky svému oddanému přístupu, znalostem o zbraních a nadšení si získal respekt u svých kolegů vojáků. Bohužel se ale díky své nízké inteligenci nikdy nestal opravdovým důstojníkem. To těžko snesl, když poznal, že šance na vyšší postup kariéry jsou dočista ztracené, odešel pracovat pro armádu v Nikaragui, kde se živil jako profesionální zabiják. Právě tady se poprvé setkal s Pierrem DuPontem, který se právě "na vlastní noze" zabýval jedním svým "nálezem".
Pierre vytušil, že jak to u žoldáků chodí, je lepší ďábla znát. Díky kolegově nižší inteligenci si byl jistý, že ho Larson nikdy nepodfoukne a že ho v důvtipu hlavně nikdy nepřekoná.

Nový životopis (Crystal Dynamics)
Crystal Dynamics nedělali žádné změny v Larsonově věku ani místě narození, proto je stále žoldákem narozeným v Arkansasu a o život přichází v Natliných dolech ve svých nedožitých 30 letech.
Podle Crystal Dynamics je Larson vysloužilým námořním důstojníkem se sedmiletými zkušenostmi u speciálních jednotek. Po sedmi letech byl potupně propuštěn, protože se nepohodl se svým velícím důstojníkem. O co šlo, to nebylo nikdy zveřejněno.
Larson ovšem následně putoval do armádní věznice, kde se stačil seznámit s dalšími jemu podobnými. Po propuštění z vězení využívá své vojenské odbornosti, stává se žoldákem a buduje si reputaci u dalších soukromých žoldáků po celém světě.
Jeho poslední "kšeft", byl ten, který dělal pro Jacqueline Natlu - při honbě za artefaktem Scion se jeho cesty zkřížily s kroky Lary Croft, což se mu stalo osudným...

Časová posloupnost: Jak je to s jeho smrtí?
Kvůli tomu, že Larson ve všech hrách, ve kterých se objevil, zemřel, objevily se jisté nejasnosti ohledně data jeho smrti. V TR1 ho Lara zastřelila v Egyptě ve Svatyni Scionu. Dále se objevuje v TR Chronicles, kde ho do svých spárů chytil trojhlavý had, zakousl ho a odhodil. Tady ovšem nikdy nebylo potvrzeno, že Larson skutečně zemřel. Dále se objevuje v remaku TR1, kde ho Lara zastřelí v Natliných dolech.
Vzhledem k tomu, že mise v Římě v TR Chronicles se údajně odherává ještě před dějem TR1 a tam jeho smrt nebyla potvrzena, a vzhledem k tomu, že TR Anniversary je dějem remake TR1, můžeme usoudit, že útok trojhlavého hada přežil a zemřel až v roce 1996. Podle Core Design v egyptské Svatyni Scionu, podle Crystal Dynamics v Natliných dolech, když Laře ukradl jednu z pojistek. Tady jako důkaz postačí Natlina věta z TR1: "Nechali jsme Larsona čuchat ke kytičkám, co?"
Samozřejmě tato verze není oficiální, ale logicky by odpovídala asi nejvíc.

Chcete vidět Larsonův videoživotopis?


Ačkoliv Larson své podoby občas mění, poznáte ho vždy naprosto bezpečně. Moc inteligence totiž nepobral a stačí se podívat jenom na jeho výraz v obličeji. Nicméně stále jsou tu jisté charakteristické znaky, které platí ve všech hrách:
  • Larson je blonďák.
  • Ve všech hrách má poměrně urostlou a svalnatou postavu (zkrátka vypracovaný jako bývalý voják).
  • Má modré oči.
  • Nosí upnuté džíny s širokým opaskem symbolizujícím stát Texas a košili (v jedné nebo druhé barvě).
  • Na zádech nebo na noze má pouzdro pro zbraň.
V Tomb Raider:
Larson od svých charakteristických znaků v podstatě neupustil. Poprvé ho spatříme v TR1, hned v úvodním videu, kde seznamuje Laru s Jacqueline Natlou. Má na sobě své charakteristické džíny, kovbojské boty a červenou košili s hnědou vestou. V TR1 ovšem postrádá pouzdro na zbraň. V animacích se zdá, jako by ji vytahoval z pod vesty.

V Tomb Raider Chronicles:
V TR Chronicles je skoro stejný jako v TR1. Přibývá zde ovšem pouzdro na zbraň, nosí kovbojské boty, můžeme si všimnout drobných, skutečně nepatrných vylepšení v obličeji. Jeho typickou zbraní je kolt, jaký se používá na divokém západě. Už je to skutečný "cowboy". V TR Chronicles je ovšem hned v úvodní videosekvenci i se svým kolegou Pierrem zobrazen ve smokingu. Ačkoliv Larson vypadá ve videosekvenci trochu jinak než v herních intrech, opět zde platí dva charakteristické znaky: je blonďatý a má modré oči.

V Tomb Raider: Anniversary
V TR Anniversary mu přidali na svalech, Larson zde už nenosí červenou košili, tentokrát má tmavě modrou. Jeho charakteristickou zbraní se stává brokovnice, kterou nosí v pouzdru, jenž se tentokrát přesunulo na záda. Na některých oficiálních obrázcích je zobrazen i v červené kostkované košili, s pouzdrem na pistoli pod paží (jaké nosil například Kurtis Trent). Toto je ovšem zřejmě plánované zobrazení Larsona ještě před vydáním hry. Nakonec dostal brokovnici na záda a modrou košili. V TR Anniversary už nemá tak špičaté boty a postrádá vestu (podle mě by k té modré košili stejně ani moc nešla...). V TR Anniversary nemá jen modré oči, ale modro-šedé.
Na závěr jen několik drobností pro Larsonovy fanoušky (a fanynky)...
  • Larson je národností Texasan.
  • Larson je postava, která v celém Tomb Raider promluvila jako úplně první.
  • V TR1 se objevuje ještě postava kovboje, která byla v remaku (TR Anniversary) vypuštěna - byla totiž spojena s postavou Larsona.
  • Larson získal svoje příjmení až chvíli po vydání Anniversary. Předtím byl zkrátka známý jako "Larson". Povšimněte si, že ani v TR Anniversary mu nikdo příjmením neříká.
  • Zatímco u Core Design byl Larson typický blonďák s modrýma očima, v TR Anniversary jsou jeho oči modro-šedé.
  • V TR Anniversary Larsona daboval David Wittenberg. 
  • Sám Toby Gard přiznává, že Larson je do Lary trošku zakoukaný. Říká: "Larson je velmi dvojsmyslný chlap, je to docela milý chlapík, je to sice nepřítel, ale mazaně Laře pomáhá. Očividně má Laru rád. Mezi nimi je trochu té chemie, přesto Lara očividně nemá zájem..." Fanoušci si navíc mohou povšimnout, že při skončení části v Egyptě, kdy mají hoši za úkol po Laře střílet, když jim uprchne, Larson úmyslně mine a střelí vedle.
  • Jen taková drobnost na závěr: Jeanette použila Larsona ve své povídce z prostředí TR (Artefakt za všechny prachy), kterou jsem psala v roce 2006. Později jsem ji překreslila do komiksu.

Ačkoliv Crystal Dynamics ho v TR: Anniversary vytvořili víc, než přepychově - zaměřili se na jeho vzhled, minulost i výběr dobrého dabéra - měl být pouhým odkazem na původní hru z roku 1996. Nikdo z Crystal Dynamics se nenechal slyšet, že by se k jeho postavě chtěl v nějaké z budoucích her vrátit. V TR Anniversary jsme ho tedy s nejvyšší pravděpodobností spatřili naposled...

Jeanette a Larson?
Nemohu si pomoci, jeho charakter jako by mi vzhledově a svou vojenskou a námořní minulostí a minulostí spojenou s vězením náramně připomínal charakter Terryho Sheridana v druhém filmu Tomb Raider. Samozřejmě až na ten drobný detail, že Terry narozdíl od Larsona pobral trošku víc rozumu...
Ačkoliv je to vyloženě padouch, je velká škoda, že jeho postava nedostala víc prostoru a i když to třeba někdy bylo v plánu, je škoda, že se nestihl objevit víckrát. Přesto - protože mise v Římě v TR Chronicles byla jednou z mých vůbec prvních, které jsem dohrála - je pro mě Larson neodmyslitelnou, tombraiderovskou postavou, vedle Kurtise Trenta a Zipa další z mých nejoblíbenějších chlapských hrdinů. Vždycky mě totiž víc zajímali ti zahadní, temní a zlí, než ti svatouškové :)
__________________________

Zaujal tě článek? Mohlo by tě také zajímat:
Zajímavé fan arty s Larsonem

1 komentář:

  1. Larson je zajímavá postava :)
    škoda že nebyla i v dalších dílech :) né jen vtěch třech ;)

    OdpovědětVymazat