pátek 24. února 2012

Božský klid na boží hoře

Na první pohled by se Tomb Raider mohl zdát celý úplně smyšlený - fiktivní hrdinka, fiktivní fakta, fiktivní svět. V tom posledním to ale není až tak úplně - ačkoliv se v Tomb Raider nachází mnoho fakt, kterým by se asi historikové vysmáli (ale přeci jen se tam objeví občas něco pravdivého), stejně tak žena jako je Lara Croft asi druhá na světě není. Ale ona fiktivní hrdinka se i se svými fiktivními fakty pohybuje ve světě, který je svou opravdovostí skutečně nedaleko tomu našemu.

Mnohokrát se tvůrci - ať už z Core Design nebo Crystal Dynamics - nechali inspirovat skutečnými událostmi nebo místy. Toto je jedno z nich.
Když se podíváte na klášter svatého Nicholase Anapausase, který se nachází na jednom z vrcholků kopců označovaných jako Meteóra, a přitom  jste hráli TR 1 nebo TR Anniversary, tak si jistě řeknete: To jsem blázen... Žádný Nicholas! To je přece svatý František...

Svatý Nicholas vs. svatý František
Ve skutečnosti to byl ale právě Nicholasův klášter, který tvůrce inspiroval k vytvoření St. Francis Folly. S jedním rozdílem - svatý Nicholas je klášter, což znamená místo primárně určené jako obydlí mnichů, kteří tam žijí spokojený život. Oproti tomu letohrádek (čili stavba, která se objevila v Tomb Raider) je stavba, která slouží spíše na okrasu. Letohrádky si také stavěly šlechtické rody, aby měly kde trávit oslavy, bylo to jejich místo pro sport (například jízda na koních a pobyt na čerstvém vzduchu), místo odpočinku a honu. V Tomb Raider to ale samozřejmě nesmíme brát tak doslova - v letohrádku svatého Františka si zasportovala (tedy zaskákala a zastřílela) asi jenom Lara... Stavba v Tomb Raider je viditelně zabudována do skály - aby bylo logicky vysvětlené, jak je možné, že se do ní vejde tak rozlehlý prostor. Kláštery na Meteóře se ale tyčí do výšky, neobklopuje je zhola nic. Stejně tak žádný z klášterů na Meteóře nemá tak univerzální a hluboký interiér, jako letohrádek svatého Františka. Vlastně spíš "Šílenství svatého Františka" - slovo Folly v angličtině neznamená letohrádek (tak byl level pojmenován v českém překladu TR Anniversary), nýbrž šílenství... 

Meteora
Meteora se nachází v Řecku, poblíž města Kalambaka. Je to velký komplex šesti mnišských budov, které jsou vybudované na stejném počtu vrcholků pískovcových skal. Kláštery jsou původně byzantské. Ačkoliv mniši se sem začali stěhovat už v 11. století, kláštery vznikají až teprve ve století čtrnáctém.

Kde se vzal tento název? Komplex se tak jmenuje podle prvního postaveného kláštera, který se honosí názvem Metamorfosis. Ten vznikl ze slov Megalon (= Velký) a Meteoro (= vznášející se) podle dojmu, že se vznáší vysoko nad zemí - podíváme-li se na něj z lidského pohledu, tedy ze země. Protože všech šest klášterů se "vznáší" ve výšce asi 500 metrů nad zemí, byly všechny považovány za "meteoru". Nicholasův klášter vznikl v období 16. století. Mniši postavili kláštery na vrcholcích vysokých hor - zřejmě proto, aby tak byli co nejblíže nebeským bohům.

Výstavba klášterů nebyla vůbec jednoduchá - každý stavební kousek museli mniši a stavitelé vynášet na zádech pomocí košů a rumpálů až na vrcholky skal. Jediným nástrojem, který jim pomáhal tahat věci do velké výšky, byla kladka. Schodiště a kamenné žebříky, které jsou vidět na fotografiích, byly přistavěny až mnohem později, aby se na kláštery mohli zblízka podívat turisté.

Dnes je trvale obydleno řeholníky pět klášterů z šesti. Jejich povinností je mimo jiné i péče o vzácné historické památky, ikony a starobylý mobiliář. Kláštery byly vyzdobeny krásnými ikonami a vybaveny drahocenným vyřezávaným nábytkem. Pokud byste tam chtěli zavítat, pro turisty je otevřen mužský klášter Verlaam a ženský klášter Roussanu.

V roce 1988 byl klášterní komplex Meteora zapsán do Seznamu světového dědictví UNESCO.

Klášter svatého Nicholase Anapausase

2 komentáře:

  1. Opravdu nádherné místo.Jednou bych si přál tam jít podívat a to i s tebou:-*
    No je pravda,že v TR ta lokalita je trochu nadsazená,ale i tak je hezká a snažili se ji hodně přiblížit originálu ;)

    OdpovědětVymazat