středa 18. ledna 2012

Atlantida: Byla nebo nebyla?

Známe ho z nekonečně mnoho bájí, pohádek, legend, písní... Nevyhnuly se mu ani počítačové hry či televizní seriály. Legendární kontinent Atlantida se stal středem zájmu mnoha lidí, kultur a věd, z nichž nikdy nikdo nedokáže s jistotou zjistit skutečnost. Existovala nebo ne? Pokud ano, proč byla zničena? Proč se o ni vlastně všichni tak hrozně zajímají?
Na tyto a další otázky se vám v tomto článku pokusím najít odpovědi...

Co to vlastně je ta Atlantida?
Přepychový ostrov. Jak velký, o to se vědci, historici a záhadologové dodnes přou. Údajně to měl být obrovský ostrov velikosti Malajsie, jiní říkají, že velikost prostě určit nelze. Je také mnoho dohadů o poloze tohoto božského místa. Spekuluje se o dnešní Krétě, kde byly nalezeny rytiny a umění neznámého původu. Podle nejslavnější teorie se ale Atlantida měla nacházet za Herkulovými sloupy (zřejmě území dnešního Gibraltarského průlivu, který odděluje Španělsko od Afriky). Podle zdrojů byl tento ostrov příkladem dokonalého soužití mezi lidmi, centrem veškerého umění, inteligence a vyspělosti. Zkrátka ráj na zemi. A údajně měl tento ostrov existovat v roce 9 500 př. n. l. Což je skoro nepřectavitelné, že? V době, kdy si ostatní státy teprve začaly uvědomovat svou vlastní existenci, už údajně existoval jeden, který si dokázal během krátké doby podmanit celé Středomoří...

Informativní prameny týkající se Atlantidy?
Jedinými informativními zdroji týkající se Atlantidy jsou dva spisy Platónovy a to Timaios a Kritias. To Platón sepsal veškeré domněnky, legendy a příběhy týkající se tohoto krásného ostrova. A zřejmě to nebyl jeho původní úmysl, neboť Platón použil i vyprávění řeckého politika Solóna, který se o Atlantidě dozvěděl při své cestě do Egypta. Tyto spisy vznikly v roce 360 př. n. l.

Platónova teorie?
Říkáte si proč právě Platón? Jak to, že právě jeho spisy rozpoutaly ty záhadné debaty, které nám nedají spát dodnes? Abych pravdu řekla, mě osobně to moc nepřekvapuje. Vždyť Řecko a doba antická je vlastně centrem vší vzdělanosti a vědění Evropy. Z Řecka pocházeli nejslavnější vědci, spisovatelé a umělci, nad jejichž díly nevěřícně kroutíme hlavou dodnes.
Ale zpět k Atlantidě. Jak to tedy vlastně Platón s tou Atlantidou myslel? Podle něj údajně kolem roku 9 600 př. n. l. existoval kontinent, který se nacházel kdesi při Gibraltarském průlivu. Podle řecké mytologie této oblasti vládl olympský bůh moří a oceánů Poseidon (nesetkali jsme se s ním takhle náhodou v levelu St. Francis Folley ve hře Tomb Raider?;)). Název Atlantida je odvozen od jména jeho syna Atlanta. Poseidón měl se svou ženou Kleitó údajně deset dětí, proto se Atlantida měla dělit do deseti provincií. Podle Platóna byl tento ostrov centrem vzdělanosti, umění, inteligence a dokonalého soužití lidí bez strachu, závisti či zločineckých úmyslů. Zkrátka si Platón v Atlantidě zidealizoval dokonalý stát, jaké by měly být všechny, a do jakého měly všechny státy světa opravdu daleko.

 Kde ta Atlantida měla vlastně ležet?
Kréta?Tato teorie je bezesporu nejslavnější. Někteří badatelé se domnívají, že Solónovy i Platónovy spisy mohou být nepřesné a místo informace 1000 má být správná informace 100. To by znamenalo, že Atlantida zanikla v roce 1 500 př. n. l. a měla by být zhruba 10krát menší. Taková skutečnost badatele přivedla k domněnce, že Atlantida zanikla spolu s minojskou kulturou, která s ní šla ruku v ruce. K takové teorii badatele přivedly archeologické nálezy na Krétě, kde byly nalezeny rytiny a tabulky s býčími zápasy. Podle Platóna byl býčí kult zaveden i na Atlantidě. Na druhou stranu, jiní vědci se domnívají, že minojská kultura existovala ještě přibližně 200 let po zániku Atlantidy. A navíc, Kréta přeci není ani náhodou blízko Gibraltarskému průlivu. Tato teorie tedy začala díky nelogické geografické poloze a malému počtu důkazů odpadat. A abych byla upřímná, mně se tato teorie také nezdá.
Sardinie? Jakýsi francouzský novinář Sergio Frau se ve svém článku zmínil, že Herkulovy sloupy mohly v době před Alexandrem Velikým znamenat Sicilský průliv, nikoliv Gibraltarský. Atlantida tedy mohla být totožná se Sardinií, která se stala obětí přírodních katastrof. Lidé z Atlantidy se samozřejmě rozprchli a podle Fraua se část z nich rozptýlila na Apeninském poloostrově (Itálie), aby tam založila Etruskou civilizaci. Tedy Italové jsou nejspíš potomky Atlanťanů? Zbytek uprchlých obyvatel z Atlantidy se připojilo k ostatním mořským národům při útoku na Egypt.
Santorin (Théra)? Sanotorin je jeden z ostrovů patřících ke Kykladskému souostroví. Podle nejnovějších výzkumů zde před 3 600 lety vybuchla podmořská sopka, která způsobila že část ostrova Santorin se doslova propadla do moře (nánosy po hrozitánské vlně tsunami prý byly nalezeny až na pobřeží Turecka). V době osídlení tu stálo prosperující město, které se podobně jako Pompeje zachovalo pod příkrovem lávy. Ovšem zde nebyly nalezeny žádné lidské ostatky, což svědčí o úspěšné evakuaci. Vědci se shodli na tom, že výbuch podvodní sopky pod Thérou mohl znamenat zánik Minojské civilizace a údajně dal vzniknout i legendám o Atlantidě.
  
Co se s Atlantidou stalo?
Těchto teorií je opravdu mnoho. Jedna, kterou jsem popsala již výše u ostrova Santorin, udává, že se Atlantida prostě potopila při výbuchu podvodní sopky. Jiné teorie poukazují na další živelné katastrofy jako jsou zemětřesení, záplavy, vlny tsunami či bouře. Podle řecké mytologie se bůh Poseidón na Atlanťany rozněval a zničil jejich ostrov (tak, jako to udělal Stvořitel v Bibli při Potopě světa, vzpomínáte?). Bohužel, on nebyl tak shovívavý jako Stvořitel a nenechal dva od každého druhu, aby se mohli dále rozmnožovat... Anebo se Atlanťané povznesli na vyšší formu existence, s Atlantidou prostě odletěli do jiné galaxie a spokojeně si tam žijí dál... I když, to už je opravdu teorie přitažená za vlasy, komerční teorie, na níž vydělává legendární televizní seriál :)

Byla nebo nebyla?
Těžko říct. Tohle je otázka, na kterou bohužel nedokážu najít odpověď, i když bych ji sama hrozně moc chtěla znát. Třeba byla Atlantida opavdu jen Platónovým výplodem fantazie a vymyslel si ji, jako třeba paní Rownlingová vymyslela Harryho Pottera nebo Toby Guard Laru Croft. Ať už je pravda jaká chce, polovina všech teorií si protiřečí s tím, že Atlantida mohla existovat, druhá je si naopak jistá, že doopravdy existovala a potomci Atlanťanů žijí dodnes. Ať ano či ne, lidstvo nejspíš nikdy nedostane odpověď na tuto otázku, protože jeho inteligence zkrátka ještě nesahá k takové výši, jako měli Atlanťané nebo Platón a lidstvo jen neví, kde odpovědi hledat. A ať už jste dočetli tento článek do konce nebo ne, věřte, že v tomto článku je jen zlomek všech teorií, legend a dohadů, které vlastně doopravdy existují...
_______________________________

Zdroje informací: wikipedia.cz a školní práce od Irmika, za kterou jí mnohokrát děkuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat